NAVIGATI PRIN SUDUL AFRICII SI INCREDIBILELE INSULE DIN OCEANUL INDIAN

Africa este un continent pe cat de magic, misterios, frumos cat si vast. Tocmai de aceea, inca de la inceputul acestei rubrici, trebuie sa delimitam clar regiunea africana la care ne referim in aceasta pagina. Atunci cand ne gandim la croaziere prin Africa, primul lucru care ne trece prin cap este cu siguranta orasul Cape Town din Africa de Sud. Tocmai de aceea prin croaziera in Africa ne vom referi mereu la acele itinerarii care navigheaza prin sudul continentului african, acoperind tari precum Africa de Sud, Namibia, Mozambique si urcand pana in Senegal. Tarile din nordul Africii precum Tunisia sau Maroc sunt acoperite de rutele de croaziera din Mediterana, datorita apropierii lor de porturile din sudul Italiei si a Spaniei. Intorcandu-ne la “Africa noastra”, nu foarte des, insa din cand in cand liniile de croaziera va ofera itinerarii care in drumul lor ajung la Capetown, Port Elizabeth, Richards Bay sau Durban in Africa de Sud; la Maputo in Mozambique ori Walvis Bay in Namibia. Aceste itinerarii de croaziera sunt cu totul deosebite, tocmai fiindca va aduc intr-un colt de lume care nu este atat de usor accesibil, insa atat de atragator si fascinant pentru orice calator. Avantajul imbatabil pe care vi-l aduce o croaziera in aceasta regiune este acela de a va permite sa vizitati o multitudine de porturi din Africa de Sud, Mozambique, Namibia sau Senegal din confortul si siguranta navei de croaziera. Pentru acei dintre dumneavoastra preocupati de siguranta, aceasta este varianta ideala, excursiile optionale oferite de nava de croaziera oferindu-va cel mai sigur mod de a descoperi fiecare port de oprire fara niciun fel de risc. Continuati mai jos lectura cu o selectie de porturi deosebite din aceasta regiune.

CAPE TOWN, AFRICA DE SUD

Cape Town, orasul-mama al Africii si imprejurimile sale sunt considerate a fi una dintre cele mai frumoase regiuni ale lumii. Orasul reprezinta o unica bijuterie culturala rezultata din amalgamul de colonii indoneziene, franceze, olandeze, britanice si germane care de-a lungul timpului s-au perindat prin aceasta parte a lumii si care au convietuit mai mult sau mai putin pasnic cu triburile Hottentot si Bantu coborate din nordul tarii. Impozanta prezenta a muntelui “Table Mountain” flancat de legendarul varf al Diavolului (“Devil’s Peak”) si istoricul “Signal Hill” troneaza mandra asupra intregii metropole. Peninsula Capului Sud faimoasa datorita florei sale unice sau a raurilor cu ecosisteme bogate este conturata de frumoase plaje cu nisip alb. Sa nu uitam si de faptul ca cele doua cele mai importante oceane ale lumii se intalnesc la Cape Town – si anume Oceanul Pacific si Atlantic – un fenomen incredibil (atat de incredibil incat in urma acestuia intocmai pe continentul african veti gasi pe plaja “Boulder Beach” o vasta colonie de pinguini). Cape Town este un oras al culturii, construit pe o istorie care se reflecta in arhitectura, bucataria, muzica si dansul sau. Combinate cu veri calde si ierni temperate si localnici prietenosi, orasul-mama al Africii va ofera o vizita de neuitat.

WALVIS BAY, NAMIBIA

Walvis Bay este principalul oras-port al Namibiei, vizitat de numeroase ambarcatiuni de pescuit si cargo, insa si de din ce in ce mai multe nave de croaziera. Pe departe principala atractie a portului Walvis Bay o reprezinta impresionanta laguna la a cerei margina este situat. Laguna din Walvis Bay gazduieste mari colonii de pasari calatoare, pelicani si flamingo. Laguna este principala atractie scenica a acestui oras-port si una dintre cele mai importante regiuni acvatice din sudul Africii. Ea deserveste drept principal loc de hibernare pentru mii de pasari migratoare. O alta experienta unica pe care o oprire la Walvis Bay v-o ofera este o calatorie aventuroasa cu masina pana la portul Sandwich, o laguna cu apa dulce inconjurata de dune si o favorita a pescarilor sau a ornitologilor. In zilele noastre Walvis Bay numara aproximativ 50.000 de localnici care traiesc din mare parte datorita portului aglomerat, majoritatea dintre ei lucrand in cadrul terminalului portului sau pe ambarcatiuni de pescuit comercial. De asemenea campurile de sare din jurul portului se intind pe 3.500 de hectare, producand anual 400.000 de tone de sare de cea mai inalta calitate

MAPUTO, MOZAMBIQUE

Arhitectura sa in stil mediteranean, asezarea la malul oceanlului si bulevardele largi flancate de copaci Jacaranda transforma Maputo intr-una dintre cele mai atractive capitale ale Africii. Maputo este de asemenea si pe departe cel mai bine dezvoltat oras din Mozambique, dispunand de o vasta selectie de hoteluri, restaurante, super-marketuri mari, cafenele de strada si o foarte activa viata culturala. Inima orasului o reprezinta dinamica “baixa” care se intinde la nord si est de port. Aici cladirile cu influente portugheze cu frumoasele lor balcoane si balustrade din fier forjat se intretes cu blocuri de apartamente la baza carora se aduna la o poveste barbati imbracati in “galabiyya”. Pe strazile inguste din lurul lor negustori indieni isi desfasoara afacerile in graba si femei imbracate in saronguri colorate vand orice de la fructe de mare pana la condimente in uriasa piata municipala. La cativa kilometri destanta dealungul promenadei maritime Avenida Marginal viata se desfasoara intr-un ritm mai putin alert. Aici veti intalni pescari la marginea drumului cu pestele prins de dimineata, vanzatori de banane adapostindu-se de soare la umbra copacilor si echipe locale de fotbal cautand victoria in partide spontane de fotbal desfasurate pe nisipul alb al plajei.

ANDRADA RECOMANDA: CROAZIERE IN JURUL INSULELOR DIN OCEANUL INDIAN

Oceanul Indian va ofera una dintre cele mai exclusiviste destinatii ale lumii (mi-ar veni in gand doar Polinezia Franceza, Galapagos sau anumite insule private din Caraibe care sa se apropie de statutul insulelor din Oceanul Indian). Cu plajele lor cu nisip alb, apa in nuante de turcoaz, palmieri, fauna si flora exotica, insulele din Oceanul Indian nu pot fii descrise altfel decat drept un colt de paradis. In aceasta parte a lumii nu se ajunge prea des in croaziera, probabil intocmai din cauza statutului sau exclusivist. Unele linii de croaziera precum Princess Cruises sau Holland America includ anumite insule din Oceanul Indian precum Mauritius sau Seychelles in itinerariile lor transoceanice care pleaca de regula din Australia si se indreapta spre Europa. Exista insa o singura linie de croaziere care cam odata la 2 ani va ofera un sezon intreg de itinerarii de 14 zile ce se invart in jurul acestor insule, acoperindu-le pe toate – si cu opriri bonus in Madagascar. Este vorba de linia Costa Cruises a carei itinerariu suna cam asa: plecare din Mauritius, doua zile de navigare prin apele cristaline ale Oceanului Indian, sosire la Mahé in Seychelles unde veti petrece doua zile – nava de croaziera transformandu-se astfel in hotel; urmeaza apoi inca o zi de navigare dupa care vine timpul sa aruncati ancora in Madagascar putand descoperi porturile Nosy Be, Diego Suarez si Tamatave. Oprirea urmatoare are loc pe Insula Reunion in capitala St. Denis, urmata de o stationare de doua zile in Mauritius, in capitala insulei – Port Louis. Itinerariul este unul de vis si veti fi surprinsi de tariful lui destul de avantajos care poate sa ajunga si la doar €1.049 de persoana daca aveti norocul de a prinde o promotie. Costa Cruises, fiind o linie europeana de croaziera, va mai ofera un super-avantaj si anume posibilitatea de a rezerva croaziera cu zborul charter inclus. Plecarile pentru zborul charter au loc din Italia (Roma sau Milano) si de multe ori au tarife mult mai avantajoase decat cele ale altor zboruri de linie si includ un super bonus – din momentul in care va imbarcati pe avion, drumul dumneavoastra pana la nava este garantat, fiindca tariful include serviciul de valet pentru bagajele dumneavoastra cu care va veti intalni direct la cabina si transferul dumneavoastra pana la nava. Daca visati la Oceanul Indian, va recomand sa retineti numele Costa si sa va informati din timp de itinerariile care urmeaza sa se desfasoare.