NAVIGATI PRIN MAIESTOASELE PITORESTILE CAPITALE BALTICE & INSULELE BRITANICE

Orasele de la tarmurile Marii Baltice sunt adevarate comori si va ofera oportunitati nenumarate de a le descoperi farmecul. Exploratorii vikingi preferau sa navigheze aceste ape iar acum si dumneavoastra puteti merge pe urmele lor. Rutele de croaziera in Marea Baltica va vor duce in porturi precum cosmopolitul Olso, cele 14 insule care alcatuiesc capitala Suediei, Stockholm, capitala Finlandei, Helsinki sau incantatorul Oras Vechi al Tallinnului, unde timpul pare sa fi ramas in loc. O alta oprire faimoase care se afla pe majoritatea itinerariilor din Marea Baltica este Sankt Petersburg, care este intrecut doar de putine colturi ale lumii atunci cand vine vorba de opulenta sa. Cunoscut drept “Venetia Nordului” acest maret oras este gazda unor comori precum legendarul Muzeu Hermitage, palatele Peterhof si Ecaterina, dar si parcurile elaborate si catedralele magnifice. O croaziera in Marea Baltica nu poate sa lipseasca de pe lista niciunui “navigator” care se respecta!

VIZITATI SUEDIA

Capitala Suediei se intinde pe 14 insule raspandite in Lacul Mälaren si priveste mandra spre Marea Baltica la est. Cladirile sale publice grandioase, palatele, bogata istorie culturala si muzeele sale ii spun povestea mai veche de 700 de ani intr-un mod cat se poate de frumos. Istoria acestei impresionante capitale baltice nu este mai bine ilustrata decat in Orasul Vechi (Gamla Stan) unde veti gasi stradute pavate, palatul Regal, biserici gotice, cafenele pitoresti, baruri, restaurante si magazine cu faimoasele produse de design suedez. Daca sunteti fani ai Trilogiei Millenium a lui Steig Larsson, atunci va recomandam sa va indreptati spre cartierul Södermalm, fiindca actiunea din carti se petrece acolo si tot de acolo puteti participa la unul dintre tururile Millenium.

VIZITATI ESTONIA

Toompea, vechiul oras, va aduce palcuri intregi de turnulete, turle si domuri care privesc spre restul orasului Tallinn si Golful Finlandei. Legenda spune ca formatia de roci calcaroase pe care este construit Tallinn ar fi locul de veci al regelui estonian Kalev, in timp de geologii sustin ca zona s-ar fi ridicat in urma cu aproximativ 10.000 de ani din pamantul care o inconjoara. Indiferent de care teorie ar fi veridica, inca de la inceputurile sale ca si zona de comert intre Rusia si Scandinavia si mai apoi de la cresterea sa in rand ca membru al Aliantei Comerciale Hanseatice, Tallinn este permanent clasificat drept unul dintre cele 10 orase digitale de top ale lumii. Cu toate ca Tallinn este adesea asociat cu faimosul sau centru medieval, veti fi mirati sa aflati ca intr-un top in care criteriile de departajare sunt viteza conexiunii la internet, costul acestuia, acoperirea retelei de internet wireless, gradul de integrare a tehnologiei in toate domeniile publice si potentialul tehnologic de viitor, Tallinn ocupa locul 7 in lume. In consecinta, va veti afla in orasul viitorului, care imbina probabil in cel mai armonios mod gloriosul sau trecut!

VIZITATI RUSIA

Acest oras este un adevarat cufar cu comori ce consista din domuri sclipitoare, palate baroce si biserici elaborate. O croaziera cu oprire la Sankt Petersburg (fiti atenti la itinerariile care petrec noaptea acolo pentru a va bucura si de o serata la balet! Princess, Holland America, NCL sau Costa va ofera aceasta posibilitate!) va va permite sa va scufundati in imensa diversitate culturala a acestui maret oras. Chiar si daca ar fi sa vizitati un singur obiectiv, acesta fiind faimosul muzeu Hermitage, cu siguranta veti ramane cu atat de multe amintiri impresionante incat veti fi si uitat ca ati uitat sa aruncati o geana si peste celelalte atractii ale orasului. Unul dintre cele mai importante muzee ale lumii, Hermitage gazduieste lucrari ale lui Titian, si maestrilor olandezi si flamanzi, Michelangelo si Matisse ori renumitul “Ceas Paun” a lui James Cox. Cuibarit in Palatul de Iarna al Tarinei Ecaterina cea Mare, Ermitaj este atat de grandios precum era si ctitorea Palatului in care isi are rezidenta. Odata ajunsi la Sankt Petersburg nu uitati sa vizitati si faimoasele Catedrale sau sa faceti o croaziera pe raul Moika.

ANDRADA RECOMANDA: O CROAZIERA PRIN INSULELE BRITANICE

Cuvantul pitoresc nu cred ca reuseste sa cuprinda sau sa caracterizeze cu adevarat toate minunatiile pe care le veti intalni intr-o croaziera in jurul Insulelor Britanice. De la Castelele si aerul rustic al Insulelei Canalului Manecii Guernessey la Cork in Irlanda de unde puteti vizita faimoasele si impresionantele Stanci Moher, la veselul Dublin, Liverpool cel plin de muzica si istorie maritima, Belfast cel care isi deriva parte din farmec din unica diviziune intre comunitatea protestanta si cea catolica la Glasgow sau Inverness cu faimosul lac Loch Ness si monstrul sau de legenda pana la Edinburugh sau Paris – o calatorie in jurul Insulelor Britanice va va aduce atat de multa frumusete, castele din piatra, peisaje inverzite, dramatism si sarm incat va veti intoarce absolut incantati. Din experienta mea, de obicei acele regiuni care s-au dezvoltat si prosperat in ciuda unui climat advers – sa nu uitam de norii de ploaie care incercuiesc aceste verzi insule in fiecare zi a anului – au un farmec aparte si o istorie atat de fascinanta pe cat este vasta. Personal am vizitat multe regiuni ale Marii Britanii si Irlandei si ma intorc mereu cu mult drag in dorinta de a descoperi cat mai multe alte coltisoare verzi cu drumuri inguste despartite de gardulete din piatra, cu un aer atat de teatral dat de norii gri si stancile abrupte aflate parca in contrast cu asezamintele atat de dichisite si dragalase. Cine nu este familiar cu “micile” casute din caramida perfect aliniate pe stradute ingrijite, protejate de la fel de mici gardulete albe si inobilate de gazoane de un verde perfect si flori colorate? Britania este atat de diversa si pitoreasca incat ti-e greu sa-ti imaginezi ca ar putea exista o alta insula care sa o intreaca, insa o vizita pana la vecina sa de peste Marea Irlandei, va va dovedi ca pitorescul tocmai ce a crescut in rang odata ce veti face cunostiinta cu pasunile, dealurile, castelele, localnicii colorati si stancile din Irlanda! Va recomand cu cea mai mare caldura o croaziera in jurul Insulelor Britanice si va doresc sa aveti parte de nori de ploaie ingaduitori cu dorinta dumneavoastra de a descoperi maretia locurilor fara a fi prea deranjati de picurii de ploaie!

VIZITATI SCOTIA

Edinburgh reprezinta centrul politic, cultural si comercial al Scotiei si cuibarit printre tinuturile muntoase (highlands) si “Dealurile de la Granita” (Border Hills) aduce un plus de frumusete unei tari care oricum nu prea are rivali atunci cand vorbim peisaje incantatoare. Linia gratioasa si colectia impresionanta arhitecturala precum si parcurile sale frumoase fac din Edinburgh o destinatie de vis pentru orice turist. In elegantul oras nou, strazile sunt flancate de impozante cladiri in stil Georgian, multe dintre ele fiind proiectate de faimosul arhitect Robert Adam. Pe langa atractiile sale turistice, Edinburgh are si o mare influenta culturala asupra intregului continent European, dar si al tuturor tarilor vorbitoare de engleza prin Festivalul sau International, care de mai bine de o jumatate de secol reprezinta unul dintre principalele evenimente culturale ale Europei. Printre cei care au numit orasul Edinburgh casa lor se numara Robert Burns, James Boswell, Sir Walter Scott si filosofii Adam Smith si David Hume. A va plimba prin strazile acestui maret oras inseamna a trai experienta pe care v-o ofera unul dintre cele mai importante si faimoase orase ale lumii.

ANDRADA RECOMANDA: IRLANDA SI IRLANDA DE NORD

Cork este considerat cel mai trist oras din Irlanda, fiindca de aici o mare parte a populatiei acestei tari si-a parasit meleagurile natale pe ocean linerele care se indreptau pline de speranta pentru o viata mai prospera pe taramuri americane. Asta insa nu inseamna ca “cel mai trist oras al Irlandei” nu are ce sa ofere celor care-i calca “pragul”. Cork este poarta spre una dintre cele mai frumoase regiuni ale Irlandei – coasta de sud-vest. De aici puteti vizita Castelul Blarney, fortareata clanului McCarthy, astezat intr-un parc foarte romantic si care va permite sa observati zidul gros din piatra ce facea parte din fortificatie. Legenda spune ca toti cei care saruta piatra acestui castel vor fi binecuvantati cu talentul se a se exprima cu cea mai mare elocventa. Veti putea vizita pornind din Cork si istoricul sat pescaresc Kinsale, care va aduce un port extrem de pitoresc inconjurat de case care dateaza inca din secolul al 18-lea si se afla intr-o stare perfecta de conservare. Daca doriti sa aveti parte de cea mai frumoasa aventura irlandeza, va recomandam sa optati pentru un tur privat care sa va duca pana la Stancile Moher, care troneaza mandre deasupra Oceanului Atlantic si va ofera una dintre cele mai frumoase si dramatice imagini de ansamblu a ceea ce inseamna Irlanda: coline verzi, stanci inalte, vaci care impodobesc pasunile, castele din piatra, poezie! Daca reusiti, sa va incadrati in timp, strecurati si o vizita pana la Insulele Aran din apropierea Stancilor Moher, care va vor transpune intr-o lume asa cum v-o puteti doar imagina din filme precum Braveheart, Regele Arthur sau Excalibur – toate filmate in Irlanda. Fara dubiu, cel mai faimos punct de atractie al capitalei Irlandei de Nord il reprezinta Cartierul Titanic, care are cu adevarat un farmec aparte. Nu pierdeti ocazia de a vizita si faimosul muzeu Titanic, care este gazduit de o cladire a carui design naste tot atat de multe discutii pasionale precum legenda faimosului “vapor al viselor”. Unii spun ca ar avea forma companiei “White Star Line” sub a carui steag a navigat Titanicul, altii ca ar arata ca un iceberg iar in final mai este si teoria ca ar avea forma unui bot de vapor. Noua ni se pare ca forma acestui muzeu incorporeaza perfect toate cele trei teorii. Inauntru veti fi transpusi in lumea constructiei de ocean linere de la inceputul secolului 19 si va garantam ca nu veti pleca dezamagiti, mai ales ca la iesire va veti putea apropia de cheiul de la care a fost lansat Titanicul la apa si putin mai incolo veti vedea faimoasele macarale ale companiei Harland & Wolff – cei care au construit vaporul viselor. In vizita dumneavoastra la Belfast nu uitati sa faceti o oprire si la Parlamentul Irlandei de Nord, care se afla intr-o frumoasa cladire Victoriana ce troneaza in mijlocul unui parc impresionant. Cladirea Parlamentului Irlandei de Nord este probabil una dintre cele mai deosebite, fiindca din cunostiintele noastre este singura in varful careia nu flutura niciun fel de steag, intrucat din cauza istoriei tumulutoase dintre protestanti si catolici, aceasta mica tara nu s-a putut hotari asupra unui steag care sa reprezinte intreaga tara. O alta atractie ce nu poate fi pierduta este si “Giant’s Causeway” (Digul Uriasilor) care se intinde de-a lungul Coastei Antrim si este considerata a fi cea de-a opta Minune a Lumii.