NAVIGATI PRIN MAREA EGEE SI ADRIATICA PENTRU A-I DESCOPERI PERLELE

Marea Egee este o prelungire a Marii Mediterane si se intinde de la Salonic pana in Creta si Rhodos si pana la Stramtoarea Dardanelle. Marea Adriatica se ascunde parca in spatele cizmei italiene si inconjoara intreaga regiune estica a Italiei de sus de la Venetia si pana jos la Brindisi, Albania, Muntenegru si Coasta de Vest a Croatiei. Croazierele care au opriri in porturi de la aceste doua mari sunt cu adevarat deosebit in primul rand fiindca va redirectioneaza de la supra popularele si populatele porturi traditionale ale Mediteranei cum ar fi Barcelona sau Roma si va ofera ocazia de a descoperi locuri in care istoria, cultura si natura convietuiesc intr-un mod cat se poate de armonios si frumos. Linii precum Costa, Princess, MSC sau Seabourn va ofera itinerarii in aceasta regiune. Costa are probabil cel mai frumos itinerariu adresat pasagerilor in cautarea unei oferte bune de pret, fiindca in fiecare zi va aduce un nou port minunat fie el Ancona, Corfu, Dubrovnik, Cefalonia, Kotor in Muntenegru sau Split. Seabourn ofera pasagerilor dorinici de o experienta cu adevarat luxoasa un itinerariu asemanator insa si cu zile in care Capitanul va alege o insula langa care va ancora pentru a va oferi ocazia de a scoate jet-skiurile si canoe din dotarea yachtului la o plimbare din partea casei.

ANDRADA RECOMANDA: CEFALONIA, GRECIA

Cefalonia este una dintre putinele insule inverzite din arhipelagul grecesc si trebuie sa va spun ca veti fi surprinsi sa descoperiti stancile cu care sunteti obisnuiti din Grecia complet acoperite cu maslini si chiparosi. Imaginea este superba cu atat mai mult incat insula este inconjurata de aceeasi apa turcoaz cu care sunteti obisnuiti din restul insulelor aride ale Greciei. Ba mai mult, Cefalonia este un fel de insula din Jurassic Park cu munti inalti inverzititi si regiuni vaste necalcate de piciorul omului. In zona in care docheaza sau ancoreaza nava – Argostoli – nu prea veti avea ce sa vedeti, asa ca majoritatea dintre dumneavoastra se vor indrepta spre excursiile optionale. Cea mai importanta oprire din Cefalonia este la lacul Melissani, in ruta spre care va veti aventura prin inima inverzita a insulei, urcand la mari inaltimi pe soselele inguste si serpuite ce strabat muntii. Drumul este minunat si veti simti probabil nevoia de a striga soferului sa opreasca dupa fiecare curba fiindca nu va veti imagina sa treceti pe acolo fara sa faceti macar o poza. Lacul Melissani este absolut superb, fiind unul dintre cele mai mari lacuri acoperite ale Europei. O alta oprire pe care nu o puteti pierde este satul pescaresc Assos, care se alfa intr-unul dintre cele mai frumoase si linistite golfuri pe care le-am vazut vreodata. Satul are doar cateva zeci de casute impodobite cu flori multicolore si vreo doua terase pe malul marii cristaline. Nu puteti de asemenea pierde oportunitatea unei fotografii panoramice cu una dintre cele trei cele mai frumoase plaje ale lumii conform tuturor clasamentelelor internationale. Plaja Myrtos vazuta de sus va incanta cu cea mai frumoasa nuanta de albastru pe care ati vazut-o vreodata. Aceasta nuanta, accentuata de nisipul de un alb imaculat este obtinuta si cu ajutorul curentilor puternici care mentin apa perfect curata. Exista insa si un dezavantaj atunci cand ai o plaja-bijuterie. Curentii sunt atat de puternici incat doar cei mai experimentati inotatori se pot incumeta sa strabata cativa metri prin apa, tocmai de aceea plaja nu este amenajata pentru turisti. Va trebui sa va multumiti doar cu o fotografie de la inaltime, care insa va fi extrem de impresionanta, va garantez acest lucru!

ANDRADA RECOMANDA: KOTOR, MUNTENEGRU

Kotor se afla la capatul singurului Fiord din Europa de Est sau mai bine spus singurul fiord european care nu se regaseste in Norvegia. Navigarea prin acest fiord este minunata. Nava pluteste pe langa inalte stanci care creaza un superb mozaic format din piatra in nuante de gri-bej si palcuri de copaci de un verde inchis. Nu cred ca se va gasi si un singur pasager pe nava care sa nu se inghesuie pe punte pentru a savura fiecare clipa a traversarii fiordului. Odata ajunsi la Kotor veti observa cum parca intreg orasul se contopeste cu stanca. De la manastirea sculptata in stanca si pana la casele care se ridica de la poalele muntelui, totul este parca un tot unitar – extrem de frumos de altfel. In Kotor am optat pentru un tur privat si am avut norocul, dar si ghinionul de a da peste o ghida extrem de simpatica pe nume Bojana. De ce-i spun ghinion? Fiindca atunci cand calatoresti iti doresti in mod firesc sa te concentrezi asupra locurilor pe care le vezi si in cazul in care te imprietenesti prea mult cu ghidul tau, risti sa pierzi prea mult timp povestind sau trecand cu vederea anumite atractii si privelisti. In orice caz, cu Bojana ne-am creat propria ruta si am ajuns pe cele mai stancoase si abrupte drumuri, care insa ne-au oferit unele dintrele cele mai frumoase privelisti asupra fiordului si a navei coastre de croaziera pe care o lasam tot mai jos in urma noastra. Am oprit si la Budva si Cetinje – vechea capitala a Muntenegrului. Aici am intrat in muzeul local unde am vazut un impresionant bazorelief al Muntenegrului la dimensiuni uriase – umplea o incapere destul de mare si cu ajutorul Bojanei am putut sa ne plimbam prin el! Am facut o oprire si intr-un satuc semi-parasit care se afla la baza unui rau traversat de un frumos pod vechi din piatra – absolut minunat! Cea mai impresionanta atractia de pe coasta Muntenegrului o reprezinta totusi natura si ratacind pe toate drumurile de munte cu Bojana, oprind in cele mai frumoase unghiuri pentru fotografii au fost probabil “highlight-ul” zilei. Nu ignorati insa nici orasul Kotor, care este de vis. Casele din piatra gri-neagra in aceeasi nuanta ca si stanca care le inconjoara, muntele, paraul rece care sursura la poarta inspre cetate – veti fi fermecati! Atunci cand se lasa seara, aerul puternic de munte patrunde prin zidurile cetatii si roua care se formeaza din combinatia intre aerul cald venit dinspre mare cu cel rece emanat de parau si coborat din muntele care troneaza deasupra orasului, il invaluie parca intr-un aer mistic. Kotor este un port pe care vi-l recomand cu cea mai mare caldura..

ANDRADA RECOMANDA: DUBROVNIK, CROATIA

Dubronvik este una dintre perlele de la Marea Adriatica si pe buna dreptate veti ramane impresionati de frumusetea acestei cetati construita in intregime din roca calcaroasa, care complimenteaza in mod perfect nuantele de albastru pe care le reflecta marea ce o inconjoara. Daca nu ati fost inca niciodata la Dubrovnik, va recomand o plimbare pe strazile acestei cetati. Nu veti avea nevoie de ghid, urmati doar stradutele pavate si luati-va timp sa va abateti de la artera principala pentru a descoperi “Dubrovnikul localnicilor”. Cautati si faimosul bar din stanca la care ajungeti urmand scarile care urca din piata in care veti regasi Turnul lui Orlando si Palatul Sponza. Nu uitati sa luati si telefericul pana pe dealul care priveste in jos spre cetate pentru cele mai frumoase privelisti ce includ vechile ziduri, dar si marea care le inconjoara. Daca soarele nu va doboara prea tare, urcati pe zidurile cetatii, care va vor permite sa o inconjurati si sa-i studiati arhitectura din fiecare unghi. Va recomand sa lasati aceasta activitate pentru dupa-amiaza, atunci cand soarele nu este chiar atat de puternic. Aduceti-va si costumul de baie, fiindca in portul vechi, inainte de a lua o gustare tarzie la una dintre frumoasele terase, veti putea face o baie alaturi de localnici. Daca ati vizitat deja orasul Dubrovnik si el se afla pe ruta viitoarei dumneavoastra croaziere, atunci chiar dupa ce ati coborat de pe nava, din portul vechi luati o barca spre Lokrum, insula din apropiere, locuita doar de fazani dupa apusul soarelui. Lokrum este o rezervatie naturala si habitat protejat pentru fazanii, care va ofera spectacolul principal. Aici puteti ajunge cu barca si o puteti explora pe cont propriu fara a va intalni cu picior de om. Este o insula a carei inima este acoperita de paduri si a carei margini sunt brazdate de stanci uriase. Plimbarea insula vi se va parea o experienta extrem de exotica iar la tot pasul va veti intalni cu cate un fazan colorat ce se plimba fara griji. Pentru a va simti ca intr-un film in care personajele principale sar pentru a se racori intr-o laguna extrem de romantica si pitoreasca din mijlocul junglei, indreptati-va spre rezervorul natural pe care il veti gasi daca urmati indicatoarele de pe insula. La cativa pasi de malul marii veti ajunge la umbra copacilor si veti descoperi o laguna cu apa de culoarea smaraldului ascunsa intr-un luminis si dominata de o liniste incredibila. Apa este rece si extrem de proaspata, insa veti putea face o baie revigoranta si daca sunteti mai aventurosi va veti putea catara pe stancile ce o inconjoara de unde veti putea sari in apa tinandu-va de lianele copacilor. Lokrum este o insula pustie si chiar daca exista un circuit turistic, in cele mai multe momente va veti simti ca un adevarat Robinson Crusoe, departe de civilizatie. Diferenta dintre dumneavoastra si el este ca la sfarsitul zilei, o barca asteapta sa va aduca inapoi la aglomeratele stradute din Dubrovnik.